Czy dziecko na koloniach się nudzi?

Coraz częściej rodzice zastanawiają się nad zasadnością posyłania dzieci na kolonie. Zdarza się, że dzieci podczas obozu nudzą się, a z tych nudów zaczynają organizować sobie zabawę sami – i tego najbardziej obawiają się podopieczni. Jak wybrać turnus dla, by można było być spokojnym o to, że będzie zajęte dobrej jakości rozrywką?

Czy kolonie dla dzieci to dobry pomysł?

koloniaJeśli kolonie zorganizowane są aktywnie i ciekawie oraz gdy będzie na nich zapewniona odpowiednia opieka, dziecko nie będzie narzekało na nudę, a my będziemy spokojni o to, jak spędzają czas. Ważne, żeby wybierać ośrodek kolonijny z w dobrymi opiniami i w lokalizacji, która sama w sobie jest gwarancją aktywnej zabawy. Podczas turnusu dzieci powinny mieć jak najwięcej kontaktu z naturą. Tam, gdzie są lasy, góry czy jeziora, na pewno nie będą się nudzić.

Kolonie latem – co wybrać?

koloniaNajczęstszą obawą rodziców posyłających dzieci na obozy jest strach o to, jak będą spędzały dnie i wieczory poza zajęciami. Jeśli kolonie organizowane są w zamkniętym, niedużym ośrodku, gdzie do dyspozycji jest tylko świetlica, bardzo możliwe, że pełne energii niczym niekontrolowaną zabawę przeniosą do pokoju. Wybierajmy zatem kolonie, które dostarczą dzieciom tyle aktywnej rozrywki, że nie będą miały ochoty ani siły na brojenie. Jeśli grupa nastolatków na cały dzień wybierze się na kajaki to nie dość, że będą się dobrze bawić i przeżyją niezapomnianą przygodę, to wieczorami będą spokojnie spać, czekając na kolejny poranek i kolejne spływy kajakowe. Ważna jest więc lokalizacja, która umożliwia wiele takich zabaw – poza spływami mogą to być podchody, wycieczki piesze albo rowerowe czy lekcje pływania. Jeśli cały dzień naszpikowany jest aktywnościami na powietrzu, a dzieci nie będą mogły spać do południa i wieczorami biegać od pokoju do pokoju, kolonie powinny być udane. Zanim wybierzemy odpowiednie miejsce, zwrócimy więc uwagę na szczegółowy plan każdego dnia. Jakie atrakcje mogą czekać dziecko na letnim obozie? Np. mogą to być:

• spływy kajakowe
  • nauka pływania
  • podchody
  • gimnastyka
  • rower wodny
  • rower elektryczny
  • klasyczne wycieczki rowerowe
  • obozy przygody
  • rejsy żaglówką
  • zajęcia taneczne lub sportowe
  • zajęcia artystyczne i językowe

Co jeśli nie sport?

koloniaWedług dzieci.pl aktywność nie musi wcale oznaczać całodniowego uprawiania sportów. Nie wszystkie dzieci lubią i nadają się do takich zabaw. Jeżeli nasza pociecha jest aktywna, możemy wybrać dla niej obóz tematyczny, np. piłkarski czy taneczny. Jeśli lubi przygody, mogą to być obozy wędrowne albo rejsy żeglarskie. Ale jeżeli nasze dziecko ma osobowość raczej introwertyczną i nie potrzebuje wyładowywać energii fizycznie, możemy zdecydować się na miejsce, gdzie organizowane są zajęcia artystyczne – na przykład teatralne albo malarskie. Dla małych naukowców mogą to być na przykład obozy językowe czy literackie. Ważne nie tyle, żeby plan dnia był wyczerpujący, ale żeby rozrywki rozłożone były tak, by dziecko wolny czas przeznaczyło na wspólny czy odpoczynek, a nie zastanawianie się, co tu robić. Jeśli wybieramy zamknięty ośrodek, dobrze byłoby sprawdzić, czy dziecko będzie miało jakiś wybór zabaw poza zajęciami.

Obozy zimą

koloniaZnacznie trudniej zorganizować coś zimą, kiedy dzieci nie mogą spokojnie hasać na dworze. Dlatego też zimowe ferie są dużo krótsze niż letnie. Jest jednak cała baza ośrodków kolonijnych, które oferują ciekawe rozrywki zimą. Dzieciom można zorganizować naukę na nartach, snowboardzie czy łyżach, kuligi albo nawet krótkie, zimowe wycieczki rowerowe. Przy tych ostatnich trzeba jednak zadbać, żeby dzieci jeździły na przystosowanych do warunków rowerach (dobre będą na przykład górskie rowery focus). Pamiętajmy także, żeby sprawdzić, czy opiekunowie na koloniach mają skończone szkolenia instruktorskie oraz pedagogiczne.

Na koniec kilka słów

Najlepsze są kolonie tematyczne, które mogą zaabsorbować nasze dziecko na długi czas. Jeśli wybierze się na obóz wędrowny czy rejs, będzie zajęte aktywną i ciekawą rozrywką niemal przez cały czas, nie męcząc się ani nie nudząc zarazem. Zamknięte ośrodki, gdzie zabawy organizowane są tylko w określonych godzinach, nie sprawdzą się. Zadbajmy o to, żeby na turnusie nie było miejsca na nudę – to zaleta także dla rodziców, którzy nie będą musieli się martwić, jak nastolatek spędza czas.

Odpowiedzi do artykułu “Czy dziecko na koloniach się nudzi?

1. Barbara

Witam, według mnie dziecko na koloni nie powinno się nudzić, jednak wszystko zależy od organizatorów, czy potrafią zająć czas dzieciom, zapewnić im atrakcje. Nie wystarczy zabrać dziecko nad morze, także warto zająć im ten czas kreatywnie na wspólnej zabawie czy nauce.