Czy naprawa wtryskiwaczy jest powszechna?

Wtryskiwacz paliwa to elektronicznie sterowany zawór. Dostarcza on paliwo pod ciśnieniem przez pompę paliwową w samochodzie, i jest w stanie otwierać się i zamykać wiele razy na sekundę. Tradycyjnie mieszanina paliwa i powietrza kontrolowana była przez gaźnik, który nie był doskonały.

Jak działają wtryskiwacze?

regeneracja wtryskiwaczy w świętokrzyskimObecnie w samochodach montuje się wtryskiwacze paliwa. Bywają one awaryjne. Regeneracja wtryskiwaczy w świętokrzyskim jest bardzo powszechna. Układ wtrysku paliwa w samochodach z silnikami benzynowymi jest zawsze pośredni, a benzyna jest wtryskiwana do kolektora dolotowego lub portu wlotowego, a nie bezpośrednio do komór spalania. Zapewnia to dobre wymieszanie paliwa z powietrzem przed wejściem do komory. Wiele silników wysokoprężnych stosuje wtrysk bezpośredni, w którym olej napędowy jest wtryskiwany bezpośrednio do cylindra wypełnionego sprężonym powietrzem. Inni stosują wtrysk pośredni, w którym paliwo do silników wysokoprężnych wtryskuje się do specjalnie ukształtowanej komory wstępnego spalania, która ma wąskie przejście łączące ją z głowicą cylindra. Do cylindra zasysane jest tylko powietrze. Jest on podgrzewany tak bardzo przez kompresję, że zatomizowane paliwo wstrzykuje się na końcu samozapłonu suwu sprężania. Gdy wtryskiwacz jest zasilany, elektromagnes porusza tłok, który otwiera zawór, umożliwiając wypompowanie sprężonego paliwa przez małą dyszę. Dysza została zaprojektowana tak, aby rozpylać paliwo i aby uzyskać możliwie jak najmniejszą ilość mgiełki, aby mogła ona łatwo palić. Ilość paliwa dostarczanego do silnika zależy od czasu, w którym wtryskiwacz paliwa pozostaje otwarty. Nazywa się to szerokością impulsu i jest kontrolowane przez jednostkę centralną samochodu. Wtryskiwacze paliwa są zamontowane w kolektorze dolotowym silnika. Powoduje to, że rozpylają paliwo bezpośrednio na zawory wlotowe. Aby zapewnić odpowiednią ilość paliwa, sterownik silnika jest wyposażony w wiele czujników.

Z powodu wielu różnych konstrukcji silników, konieczne było zaprojektowanie różnych wtryskiwaczy. Innowacje w tej dziedzinie miały zwiększyć niezawodność, poprawić spalanie paliwa oraz zwiększyć osiągi auta. Jednak nie wszystkie wtryskiwacze są tak niezawodne jak miały być, a ich naprawa jest dosyć kosztowna. Warto więc regularnie kontrolować stan auta w warsztatach samochodowych, jeśli zauważalne są zmiany w pracy silnika.