Czym zajmuje się dentysta i ortodonta?

Jak wiemy wizyta u dentysty nie należy do rzeczy przyjemnych. Wiąże się ona zazwyczaj ze strachem i bólem. Jednak co pewien czas każdy z nas zmuszony jest odwiedzić swojego stomatologa, w celu sprawdzenia w jakim stanie znajduje się nasze uzębienie. Jest to bardzo istotne, gdyż dzięki zdrowym zębom możemy bez problemu cieszyć się wszystkim tym co jemy, bez obawy, że kolejny kęs będzie powodował ból. Oprócz zdrowia, ważna jest także estetyka zębów, to właśnie dzięki prostemu uzębieniu możemy bez skrępowania uśmiechać się do innych. Czym zatem zajmuje się stomatolog i ortodonta?

Odpowiednie podejście czyli fachowy lekarz

CHIRURGIA STOMATOLOGICZNAKażdy z nas udając się na wizytę do dentysty, pragnie aby posiadał on jak największe doświadczenie oraz odpowiednie podejście do pacjenta. Sprawia to, że mimo strachu przed wizytą, taki pacjent może odetchnąć z ulgą, gdyż ma świadomość, że dana wizyta nie sprawi mu wielkiego bólu. Dlatego też każdy dobry dentysta powinien być jak najbardziej przyjazny dla pacjentów w różnym wieku. W przypadku gdy wybieramy się do stomatologa z naszym dzieckiem powinniśmy dokładnie sprawdzić czy posiada on odpowiednie kwalifikacje, po to aby nasza pociecha nie poczuła strachu. Według www.portaldentystyczny.pl dentysta dla dzieci oprócz posiadanego sprzętu oraz niezbędnych urządzeń powinien także mieć właściwe podejście do swoich małych pacjentów. To właśnie ono sprawi, że mimo strachu dziecko wyniesie pozytywne wrażenia po takiej wizycie a dzięki temu w przyszłości nie będzie unikało kolejnych wizyt, co pozytywnie przełoży się na zdrowie jego uzębienia. W takim przypadku dentysta powinien być zaopatrzony w naklejki czy szczoteczki, które będzie mógł rozdawać dzieciom po zakończonej wizycie.

Nowe zęby – specjalistyczne zabiegi u stomatologa

protetykaCzęsto bywa tak, że w wyniku nieszczęśliwych wypadków lub nagłej choroby, wielu ludzi traci zęby. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem okazuje się protetyka. Są to zabiegi polegające na odtwarzaniu pierwotnych warunków zgryzowych po utracie zębów lub ich poważnym uszkodzeniu. Protetyka polega w głównej mierze na wykonywaniu protez zębowych, które zastępują utracone przez pacjenta zęby. Takie protezy mogą być ruchome lub stałe. Stosuje się je zazwyczaj u osób starszych lub też posiadających poważne braki w uzębieniu. Takie protezy można w każdej chwili wyjąć np. w celu ich dokładnego umycia po jedzeniu. Współcześnie wykonywane protezy nie różnią się prawie niczym od naturalnego uzębienia człowieka a jedyną rzeczą która je różni jest fakt, iż nie posiadają one połączeń z układem nerwowym człowieka. Dobrze wykonana proteza sprawi, że mimo utraty naturalnego uzębienia osoby je noszące mogą cieszyć nowym uzębieniem i czerpać przyjemność z jedzenia przeróżnych potraw.

Zadania specjalne czyli zastosowanie implantów w stomatologii

implantyJednym z najbardziej zaawansowanych typów zabiegów stomatologicznych jest uzupełnianie pojedynczych ubytków w zębach. W tym celu stosuje się implanty. Jest to niewielka tytanowa śruba wkręcana w kość szczęki na której montowane są porcelanowe lub ceramiczne korony zęba. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest odtworzenie brakujących zębów. Warto jednak zauważyć, że jest to drogie rozwiązanie wynikające z technologii w jakiej wykonuje się implanty. Koszty takiego implantu wahają się od 1800 zł- 4000 zł. Warto także zauważyć, iż założenie implantu wiąże się z koniecznością przeprowadzenia szczegółowych badań, które wykluczą wszelkie przeciwwskazania do przeprowadzenia zabiegu implementacji zębów. Dzięki implantom, osoby które straciły pojedyncze zęby, mogą na nowo cieszyć się pięknym uśmiechem.

Piękny i zdrowy uśmiech – zabiegi ortodontyczne

aparat na zębyOstatnią z dziedzin stomatologii o których należy wspomnieć jest ortodoncja. Według portalu ortoprof.pl lekarz ortodonta zajmuje się leczeniem wad zgryzu oraz korygowaniem nieprawidłowości zębowych. Dzięki temu osoby mające problemy ze zgryzem, dzięki specjalnym zabiegom mogą uzyskać piękne i równe zęby. Osoby które myślą o rozpoczęciu leczenia wady zgryzu, muszą przede wszystkim wyleczyć wszystkie zęby, tak aby po założeniu aparatu ortodontycznego nie było konieczności ich dodatkowego leczenia. Przed założeniem takiego aparatu należy również wykonać rentgen uzębienia, który pozwoli lekarzowi wybrać najbardziej odpowiedni typ aparatu. Następnie ortodonta zajmie się założeniem pacjentowi aparatu składającego się z:

• zamków,
  • drucików,
  • gumek ściągających,
  • sprężynki.

To właśnie te elementy mają bezpośredni wpływ na korygowanie wady zgryzu. Warto zaznaczyć, iż sam zabieg założenia aparatu trwa około 2-3 godziny, w czasie którym lekarz ortodonta zakłada każdy zamek na kolejne zęby. Po takim zabiegu pacjent znajduje się pod stałą opieką ortodonty, który podczas kolejnych wizyt kontrolnych dokonuje niewielkich zmian w naszym aparacie. Czas prostowania zębów jest uzależniony od zaawansowania wady zgryzu i może trwać do 3-4 lat.

Podsumowanie

Stomatolodzy i ortodonci dbają o poprawny stan uzębienia swoich pacjentów. Opisane powyżej rodzaje ich działań, przyczyniają się do poprawy jakości ludzkiego życia. Dlatego też wybierając się na wizytę do swojego dentysty, należy dokładnie zapoznać się ze stanem swojego uzębienia, tak aby wszystkie nieprawidłowości mogły być usunięte w jak najkrótszym czasie.

Odpowiedzi do artykułu “Czym zajmuje się dentysta i ortodonta?

1. Zofia

Witam wiele osób myli właśnie dentystę z ortodontą, a przecież oni zajmują się czymś innym. Warto wiedzieć jak jest!