Dobre tarcze hamulcowe

Większość nowoczesnych samochodów ma hamulce tarczowe na przednich kołach, a niektóre mają hamulce tarczowe na wszystkich czterech kołach. Jest to część układu hamulcowego, który wykonuje rzeczywistą pracę zatrzymania samochodu. Najczęstszym rodzajem hamulca tarczowego w nowoczesnych samochodach jest jednotłokowa suwmiarka pływająca.

Główne elementy hamulca tarczowego

tarcze taroxGłówne elementy hamulca tarczowego to klocki hamulcowe, tłok oraz wirnik, który jest zamontowany na piaście. Hamulec tarczowy jest podobny do hamulców na rowerze. Hamulce rowerowe mają zacisk, który dociska klocki hamulcowe do koła. W hamulcu tarczowym klocki hamulcowe ściskają wirnik zamiast koła, a siła jest przekazywana hydraulicznie zamiast przez kabel. Tarcie między klockami a tarczą spowalnia ją. Ruchomy samochód ma pewną ilość energii kinetycznej, a hamulce muszą usunąć tę energię z samochodu, aby ją zatrzymać. Za każdym razem, gdy zatrzymuje się samochód, hamulce zamieniają energię kinetyczną na ciepło generowane przez tarcie między klockami a tarczą. Większość hamulców tarczowych samochodu jest wentylowana. Wentylowane hamulce tarczowe mają zestaw łopatek, pomiędzy dwoma stronami tarczy, które pompują powietrze przez tarczę, aby zapewnić chłodzenie. Tarcze Tarox to elementy produkowane jako dobrej jakości zamienniki tarczy instalowanych oryginalnie w autach. Hamulec tarczowy z jedną tłokową tarczą jest samocentrujący i samoregulujący. Suwmiarka może przesuwać się z boku na bok, dzięki czemu przesunie się do środka za każdym razem, gdy zastosowane zostaną hamulce. Ponadto, ponieważ nie ma sprężyny do odrywania klocków od tarczy, podkładki zawsze pozostają w lekkim kontakcie z wirnikiem. Jest to ważne, ponieważ tłoki w hamulcach mają znacznie większą średnicę niż te w głównym cylindrze. Jeśli tłoki hamulca wsuną się do ich cylindrów, może zająć kilka użyć pedału hamulca, aby wpompować wystarczającą ilość płynu do cylindra hamulcowego, aby włączyć klocki hamulcowe.

Dobrej jakości tarcze hamulcowe powinny cechować się odpowiednim współczynnikiem tarcia, łatwością montażu oraz skutecznym odprowadzaniem ciepła. Jest to jeden z elementów eksploatacyjnych auta, co znaczy, że po przejechaniu pewnej liczby kilometrów naturalnym jest, że się zużywają. Należy dbać i sprawdzać stan hamulców aby zapewnić sobie i innym uczestnikom ruchu drogowego bezpieczeństwo.