Firany – najlepiej z ołowianą taśmą

Światło zawsze przyciąga wzrok, dlatego – chcąc zwrócić na coś uwagę – stawiamy to koło okna. Utarło się już, że ścienne przeszklenia to miejsca, które są bardziej ekspozycyjne niż pozostałe części mieszkania. Ze względu na tę prawidłowość powinniśmy poświęcić im więcej uwagi i dekorować je zawsze w odpowiedni i przemyślany sposób.

Po co firanom taśma z ołowiu?

Mamytaśma ołowiana do firan do wyboru wiele sposobów na udekorowanie okna. Popularne okienne „zawieszki” to oczywiście rolety, żaluzje, firany i zasłony. Często, kiedy okno jest nie tylko źródłem światła w mieszkaniu, lecz także dostarcza do pomieszczenia za dużo blasku i ciepła – tworzymy z nich różnorodne kombinacje. Najstarszym i najbardziej dekoracyjnym sposobem na zasłonięcie a zarazem ozdobienie ściennego przeszklenia są firany oraz zasłony. Białe, ecru czy kolorowe, we wzory roślinne lub geometryczne – prezentują się najpiękniej, zwłaszcza, gdy ułożymy je w charakterystyczne plisy. Wzorzysta lub farbowana tkanina dodaje pomieszczeniu stylu, a udrapiwanie – elegancji. Oczywiście warunkiem, bez którego nie obędzie się żadna tekstylna stylizacja, jest taśma ołowiana do firan i zasłon. Metal wszyty w wąski pasek tkaniny wygląda niepozornie, a nawet niknie w obfitości materiału. Niemniej jednak ołów znakomicie obciąża materiał, ograniczając jego samowolne odstawianie i brzydkie falowanie. Sprawia, że wszystkie plisy i udrapowania wyglądają po prostu ładnie i efektownie.

Rolety czy żaluzje na oknach to rozwiązania bardzo nowoczesne, niemniej jednak wypełniają pomieszczenie chłodem i powagą. Najlepszym i najbardziej domowym sposobem na zasłonięcie okien są firany. Te można pozostawić samym sobie lub estetycznie udrapować – najlepszy efekt funduje im wszycie taśmy z ołowiem, która znakomicie obciąża i formuje materiał.