Jak działa ekspres gastronomiczny?

Z usług kawiarni codziennie korzystają miliony Polaków. Niemalże co druga osoba pije kawę każdego ranka w domu, lub w pracy. Prawdziwi smakosze kawy, piją ją tylko wysokiej jakości i świeżo zaparzoną w dobrym ekspresie.

Jakie kawy robią ekspresy gastronomiczne? 

ekspres gastronomicznyKawiarnie i restauracje nie mogą sobie pozwolić na słabej jakości kawę, bo wielu klientów przychodzi do nich właśnie po to, żeby się jej napić, bo sami w domu nie posiadają ekspresu. Dobra kawa musi być świeżo zaparzona, bo tylko wtedy będzie aromatyczna. Ekspres gastronomiczny daje możliwość wykonania jednocześnie aż dwóch filiżanek kawy. Jest to bardzo inteligentna maszyna, która działa intuicyjnie i wymaga jedynie uzupełniania pojemnika na wodę, kawę i mleko, a cała reszta wykonywana jest automatycznie. Dobry ekspres wykonuje w parędziesiąt sekund kawę latte, espresso, cappuccino i macchiato. Wyposażony jest w mocny bojler, który błyskawicznie podgrzewa wodę, oraz elektryczny młynek, który sam dobiera odpowiednią ilość ziaren kawy do danego rodzaju napoju. Nowoczesne modele posiadają ciekłokrystaliczne wyświetlacze, które za pomocą jednego dotknięcia uruchamiają cały proces parzenia kawy. Jeżeli będzie brakowało jakiegoś składnika do wykonania kawy, ekspres poinformuje nas o tym wizualnie na wyświetlaczu, oraz dźwiękowo. Gdyby nie jego cena, to z pewnością każdy z nas chciałby mieć taki ekspres w domu, bo to wielofunkcyjny sprzęt. Możemy w nim podgrzewać i spieniać mleko, tak aby było idealne do kawy latte.

Ekspresy wykorzystywane w gastronomi potrafią wykonać każdy rodzaj kawy i będzie ona najwyższej jakości. Dziennie na takim sprzęcie możemy zrobić nawet sto kaw, do których trzeba będzie dodać tylko odrobinę cukru, lub ulubionego syropu razem ze smakowitą posypką.