Jak odmłodzić swój wygląd?

Pierwsze zmarszczki na twarzy nie powinny być powodem do paniki ani smutku – twarz każdego z nas się zmienia i dojrzewa, a oznaki starzenia się są tego naturalną konsekwencją. Żeby zachować świeży i witalny wygląd, nie potrzeba drastycznej walki z naturą. Wystarczą małe, codzienne kroki  jeśli wejdą nam w nawyk, mogą zdziałać cuda. Jak dbać o skórę, żeby czuć się ze sobą dobrze?

Małymi kroczkami do piękna

kosmetyki do twarzyJest dużo trików, które mogą sprawić, że na co dzień będziemy czuć się w swojej skórze dużo lepiej. Choć kulturowe wymogi, by ciągle być piękną i seksowną są mocno przesadzone, prawdą jest, że jeśli wyglądamy źle czy niezdrowo, nasza pewność siebie oraz samopoczucie spadają. Co robić, żeby wyglądać świeżo i naturalnie w każdym wieku? Żaden make up nic nie zdziała, jeśli zaniedbamy swoją skórę. Sucha, odwodniona, zanieczyszczona czy zniszczona środkami chemicznymi, na pewno nie będzie wyglądać witalnie. Na niezdrowej cerze nie utrzyma się żaden makijaż. Nie pomogą nawet najlepsze kremy przeciwzmarszczkowe, jeśli na co dzień nie będziemy troszczyć się o cerę. Jak to robić? Według artykułów z portalu o kometkach www.magazynkosmetyki.pl po pierwsze, zawsze po przyjściu do domu zmywajmy makijaż i nigdy nie zasypiajmy umalowane. Po myciu zawsze warto przepłukać twarz zimną wodą, żeby zamknąć pory. Dzięki temu nie dostaną się do nich zanieczyszczenia. Warto zaopatrzyć się także w kolagen platinum – ujędrnia on i uelastycznia cerę, uzupełniając ubytki naturalnego kolagenu w skórze. Bardzo ważny jest też odpoczynek. Jeśli się nie wysypiamy, nasze ciało nie będzie miało czasu na regenerację, a skóra będzie poszarzała i szybciej pojawią się na niej oznaki starzenia.

Naturalne sposoby na witalny wygląd

kosmetykiNa portalu udziewczyn.pl można znaleźć, że czasem najprostsze sposoby są najlepsze. Kupowanie tanich kosmetyków niesprawdzonych firm jest zdecydowanie chybionym pomysłem. Lepiej zainwestować… w miód i cukier. Wcieranie raz na jakiś czas naturalnego, pełnowartościowego miodu nawilży i odżywi skórę twarzy. Dzięki takiej maseczce będzie ona mniej podatna na zwiotczenie i zmarszczki. Nieprzetworzony miód należy wmasować w twarz i dekolt okrężnymi ruchami, pozostawić na dwadzieścia minut, po czym zmyć ciepłą wodą i oczyścić twarz czystym ręcznikiem. Ważne jest także dość częste wykonywanie delikatnego peelingu twarzy – na przykład dwa razy na tydzień. Dzięki temu złuszcza się naskórek, a skóra może swobodnie oddychać. I tutaj przyda nam się cukier. Cukier możemy dodawać do płynu, którym myjemy twarz na co dzień, albo stworzyć mieszankę z innych, naturalnych składników – na przykład ze zmielonej kawy lub pestek dyni czy wspomnianego miodu.

Profesjonalna odnowa

kosmetykiCodzienna pielęgnacja jest najważniejsza, ale raz na jakiś warto zafundować swojej skórze bardziej intensywne zabiegi. Przeznaczenie jednego dnia w miesiącu na domowe spa służy nie tylko zdrowiu i urodzie, ale przede wszystkim relaksowi. Wiadomo, że nie zastąpi to prawdziwego SPA, do którego można wybrać się na weekend. Dobre samopoczucie natomiast zawsze w końcu odbija się na twarzy. Po peelingu ciała i kąpieli, warto zrobić sobie kompresy na twarz z liści zielonej herbaty lub położyć na twarz i oczy schłodzone ogórki. Raz na jakiś czas warto też wybrać się do profesjonalnego salonu na zabieg oczyszczania, mikrodermabrazję lub akupresurę twarzy – wywodzący się z medycyny chińskiej masaż, którego efekty porównywalne są z tymi, z jakimi kojarzymy botox. Jeśli mamy problem z żylakami, rozwiązaniem może być skleroterapia. Konieczność rewitalizacji dotyczy także naszych włosów – rzadko kupujemy profesjonalne odżywki, a fachowy zabieg pielęgnacyjny raz na jakiś czas może je mocno odżywić. Dotyczy to szczególnie włosów farbowanych. Niektóre triki możemy jednak z powodzeniem stosować w domu. Jednym z nich jest kuracja olejkowa do włosów. Olejkiem, np. arganowym lub miksem różnych olejków, smarujemy włosy i pozostawiamy na kilka godzin do wchłonięcia. Później myjemy włosy i wmasowujemy ulubioną odżywkę. Efekty można zobaczyć już po pierwszej kuracji!

Domowe spa krok po kroku

Rodzaj zabiegu

Jak to zrobić?

Czas

Gorąca kąpiel

Napełnij wannę ciepłą wodą. Dodaj sól kąpielową, ulubiony płyn i olejek (np. arganowy), elastynę, witaminę C lub aminokwasy.

30-60 min.

Peeling i zabiegi po kąpieli Wykonaj peeling całego ciała – najlepiej własnoręcznie zrobionym peelingiem, np. z mieszanki miodu, cukru, kawy i oliwy z oliwek. Zmyj pozostałości ciepłą wodą, a następnie opłucz całe ciało zimnym strumieniem, żeby zamknąć pory. Nasmaruj ciało witaminowym balsamem (najlepiej z wit. A, E lub D).

20-35 min.

Zabiegi rewitalizujące na skórę wokół oczu

Owiń kostkę lodu w chustkę i delikatnie masuj dolną i górną powiekę od zew. do wew. kącika oka. Połóż na oczy schłodzone plastry. 10-20 min.
Relaks na zakończenie Owiń się szlafrokiem i pozwól sobie odpocząć. Zdrzemnij się albo poczytaj książkę, podczas gdy kosmetyki będą się wchłaniać. Na koniec wmasuj w skórę (okrężnymi ruchami, od nóg w górę) oliwę bądź ulubiony olejek.

80-300 min.

W kwestii podsumowania tematu

Żeby utrzymać świeży, młody wygląd, trzeba dbać o ciało także od wewnątrz – unikajmy tłustych, niezdrowych potraw, kawę zastąpmy yerbą albo ziołowymi herbatami, a słodycze – owocami. Wysypiajmy się i nie zapominajmy o codziennej pielęgnacji. To tylko kilka minut każdego poranka i wieczora, a oczyszczona i pozbawiona martwego naskórka skóra będzie mogła oddychać, zyskując świeży wygląd. Pamiętajmy – nie liczą się lata, a to, jak czujesz się ze sobą. Jeśli twój wygląd będzie zdrowy i świeży, zmarszczki mimiczne tylko dodadzą ci charakteru oraz uroku. Nie warto walczyć z nimi za wszelką cenę, skoro natura sama podsyła nam naturalne rozwiązania.

Dodany w kategorii Uroda

Odpowiedzi do artykułu “Jak odmłodzić swój wygląd?

1. Ilona

Najważniejsze, aby zaakceptować siebie, taką jaką się jest:) Oczywiście wiadomo, że należy być zadbanym, bo to wpływa również na samopoczucie psychiczne.