Jak urządzić Pierwszą Komunię dla dziecka?

Pierwsza Komunia to ważne wydarzenie w życiu Twojego dziecka, które należy odpowiednio uczcić. Należy zatem dobrze zaplanować przyjęcie dla naszej pociechy i rodziny, tak by ten dzień wszystkim na długie lata zapadł w pomięci? Jak zorganizować przyjęcie komunijne, na co uważać i o czym należy pamiętać? O tym wszystkim powiemy w poniższym artykule.

Pierwsza komunia – koszty

komuniaOd kilku lat w Polsce panuje moda na bardzo wystawne przyjęcia komunijne, które czasami porównuje się nawet z uroczystościami ślubnymi. Czy jest to słuszna moda nie nam oceniać, jednak rzeczywiście organizacja takiej uroczystości może nieco nadwyrężyć domowy budżet. Według strony http://www.wiktoriainfo.pl  koszt samego przyjęcia zależy od kilku rzeczy, między innymi od tego jaka jest liczba gości, gdzie odbywa się przyjęcie (dom, restauracja, sala bankietowa), jakie prezenty kupujemy. Sporo zaoszczędzić można, jeśli zdecydujemy się na organizacje przyjęcie we własnym domu i we własnym zakresie, zwłaszcza jeśli planujemy zaprosić dużo osób. Wówczas jednak organizacja staje się bardzo czasochłonna, co nie wątpliwie jest minusem tego rozwiązania. Poza kosztami związanymi bezpośrednio z organizacją przyjęcia, należy się także liczyć z koniecznością zakupy stroju komunijnego dla dziecka – obecnie praktycznie wszędzie są alby co zdecydowanie obniża koszt, jednak do tego dochodzą jeszcze dodatki, takie jak: wianki, rękawiczki, buty, różaniec itd. Na koniec należy jeszcze wziąć pod uwagę kwestie związaną z prezentem, choć w teorii powinien on nawiązywać do sakramentu, czyli powinny być to prezentu typu biblia, medalik, itd., to w praktyce obecnie daję się jednak świeckie prezenty, które zwykle są dość kosztowne np. rower, konsole, telefony. Wszystko to razem sprawia, że organizacja komunijnego przyjęcia to wydatek od tysiąca do nawet kilku, w zależności od specyfiki organizowanego przyjęcia.

Przyjęcie w domu to tańsze rozwiązanie

komuniaZorganizowania przyjęcia komunijnego w domu jest zdecydowanie tańsze, zwłaszcza jeśli liczba gości jest znaczna. Samodzielne przygotowanie posiłków i ciast to także spora oszczędność, jednak przygotowania do przyjęcia należy zacząć już kilka dni wcześniej. Decydując się na przyjęcie w domu ważne jest to by tak przygotować komunijne menu by nie okazało się, że zamiast świętować ten wyjątkowy dzień z dzieckiem cały czas spędzimy w kuchni, a co za tym idzie warto zdecydować się tylko na jeden ciepły posiłek- dwudaniowy a resztę zimnych w postaci przystawek, sałatek itd. Ciekawą alternatywą może okazać się wynajęcie firmy cateringowej na przyjęcie, koszt organizacja samego przyjęcia w takiej sytuacji wzrośnie, jednak nadal będzie on niższy niż w przypadku restauracji. Warto także pomyśleć o przeniesieniu przyjęcia do ogrodu, jeżeli takowy posiadamy. Na stronie www.plansystem.pl można przeczytać, że namioty bankietowe umożliwią nam zorganizowanie przyjęcia na otwartej przestrzeni, co na pewno będzie bardziej atrakcyjne dla dzieci, a dodatkowo dzięki takiemu rozwiązaniu unikniemy bałaganu w domu. Namioty cateringowe są obecnie dość łatwo dostępne i nie aż takie drogie, dlatego w porównaniu z luksusowymi restauracjami położonymi na terenie różnych parków czy dworów, gdzie także mamy możliwość przebywania na świeżym powietrzu i spacerowania w trakcie przyjęcie jest to zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem.

Atrakcje na przyjęcie komunijne

dmuchawiecCoraz częściej rodzice organizujący przyjęcie komunijne decydują się na dość ekstrawaganckie atrakcje jak na tę okoliczność. Według strony www.dmuchance-opolskie.pl różnego rodzaju dmuchańce takie jak zjeżdżalnie czy dmuchane zamki to dobry pomysł na tę okazję. Wprawdzie nie chodzi o to by dziecko na takim przyjęciu się nudziło, ale należy pamiętać o istocie tejże okoliczności, dlatego jeśli chcemy zapewnić dziecku jakieś atrakcje z tej okazji zdecydujemy się na coś bardziej subtelnego jak np.:

• maszyna do waty,
  • czekoladowa fontanna,
  • maszyna do popcornu,
  • profesjonalna sesja zdjęciowa,
  • maszyna do robienia baniek.

Rozwiązania te uatrakcyjnia nasze przyjęcie, a przy tym nie sprawią one, że dzieci nam się rozszaleją i zapomną o tym, co w tym dniu jest najważniejsze.

Przyjęcie na sali i w restauracji

komuniaChoć jak już powiedzieliśmy organizacja przyjęcia komunijnego w domu jest rozwiązaniem zdecydowanie tańszym, to z roku na rok rodziców organizujących przyjęcia w restauracji przybywa. Według portalu polki.pl jest to zjawisko do tego stopnia już rozpowszechnione, że sala bankietowa czy znana restauracja musi zostać zarezerwowana nawet na półtora roku przed komunią inaczej nie można liczyć na wolny termin. Wynika to z tego, że jest to po prostu wygodne dla rodziców. Tym sposobem oszczędzają oni sobie wiele pracy jak i stresu, dodatkowo organizacja przyjęcia w restauracji daje im możliwość poświecenia całego czasu i uwagi swojemu dziecko, co nie wątpliwie jest dużym plusem.

Podsumowanie

Sposobów na urządzenie Pierwszej Komunii jest obecnie naprawdę sporo. Wszystkie omówione powyżej rozwiązania mają zarówno swoje wady jak i zalety. Nie da się dlatego wskazać jednoznacznie co jest lepsze i no co warto się zdecydować. Wszystko zależy od tego co dla nas jest najważniejsze i na co możemy sobie pozwolić.

Odpowiedzi do artykułu “Jak urządzić Pierwszą Komunię dla dziecka?

1. Janina

Witam, moim zdaniem w obecnych czasach największy problem jest z tak drogimi prezentami jakie są wręczane dzieciom. Jednak również wiąże się to z wystawnymi przyjęciami i atrakcjami na nich. Czasem taka zabawa porównywana jest z bogatymi weselami z orkiestrą, fotografem i innymi atrakcjami weselnym. To wszystko zmierza w złym kierunku.