Jaki napęd wybrać do bramy?

Automatyka w domu jest bardzo dużym uproszczeniem podczas wielu zadań. Służy nam zarówno podczas utrzymania ciepła, zapewnienia bezpieczeństwa, a ostatnio coraz częściej także jako sterownik do bram. Pozwala ona na zdalne otwieranie i zamykanie za pomocą pilota, z odległości nawet kilkuset metrów. Dzięki temu zbliżając się do domu można już zlecić nowemu napędowi zadanie do wykonania. Jak jednak wybrać odpowiedni typ automatyki do swojej bramy garażowej?

Czym się kierować podczas poszukiwań?

napędy do bram garażowych dwuskrzydłowychProducenci cały czas poszerzają oferty, przez co znacznie trudniej zdecydować się na wybór dobrego napędu. Zwłaszcza kiedy mówimy o bramach dwuskrzydłowych, wymagających dwóch czujników. Pierwszym ważnym aspektem branym pod uwagę podczas wyboru musi być częstotliwość wykorzystywania systemu. Znacznie wpływa to na żywotność automatu. Ważna jest także długość bramy wpływająca na długość siłowników, które muszą zostać zamontowane. Ale co najważniejsze należy się upewnić, że w miejscu, w którym brama ma zostać zautomatyzowana jest dostęp do prądu. Kiedy napędy do bram garażowych dwuskrzydłowych weszły na rynek zaczęto uważać je, za świetne rozwiązanie. Bez względu na porę dnia oraz warunki atmosferyczne nie trzeba już wysiadać z samochodu, by bezpiecznie wprowadzić go do garażu. Wykorzystany system sterowania często pozwala także na informowanie o swoim przyjeździe przez telefon, unikając problemów z łącznością. Najlepszym wyborem będzie skorzystanie z usług jednej firmy, która przygotuje zarówno bramę, jak i napęd. Wtedy zyskuje się pewność, że będzie on odpowiednio dopasowany do ciężaru każdego ze skrzydeł i nie dojdzie do przeciążenia. Poza tym montaż zostanie wykonany profesjonalnie i obejdzie się bez większych problemów, lub poszukiwania kolejnych fachowców od automatyki. Warto pamiętać, by przed montażem sprawdzić, czy napędy są sprawne, by usterka nie wyszła na jaw dopiero po podłączeniu.

Wymienione wyżej aspekty są bardzo istotne i wpływają na wygodę użytkowania, ale przede wszystkim żywotność. Inwestując w tak drogi sprzęt warto mieć na uwadze, by spełniał on swoją rolę przez długie lata i był dopasowany zarówno do obciążenia, jak i częstotliwości wykorzystywania. Decydując się na zakup znacznie lepiej znaleźć specjalistę, który odpowiednio zamontuje automatykę, niż samodzielnie męczyć się z podłączeniem kilku elementów ryzykując ich uszkodzenie.