Jakie są nowoczesne rozwiązania do domu?

Szybki rozwój technologii sprawia, że każdego dnia pojawiają się nowe rozwiązania, które można wykorzystywać w różnych branżach. Osoby śledzące nowinki technologiczne z pewnością często szukają także czegoś, co będą mogły wykorzystać we własnym gospodarstwie domowym. Zazwyczaj zależy nam nie tylko na zyskaniu większego komfortu podczas codziennego życia, ale także na znalezieniu rozwiązań oszczędnych oraz ekologicznych.

Ekologiczny dom

fotowoltaikaMówiąc o rozwiązaniach oszczędnych, od razu przychodzą nam na myśl metody uzyskiwania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych. Elementem otaczającego nas krajobrazu już dawno stały się generatory wiatrowe – ogromne wiatraki, które pozwalają przekształcić wiatr w energię. Coraz częściej możemy spotkać się także z systemami fotowoltaicznymi. Fotowoltaika wykorzystuje promienie słoneczne – krystaliczny wafel krzemowy, z którego wytwarza się ogniwa fotowoltaiczne, pozwala wygenerować 1-6,97 W prądu. Połączenie wielu ogniw daje więc naprawdę dobre efekty. Fotowoltaika stała się już obecna w wielu dużych miastach, na przykład w Szczecinie. Choć inwestycja w systemy fotowoltaiczne może wymagać konkretnych nakładów pieniężnych – te wysokie koszta szybko się zwracają: raz zamontowany system fotowoltaiczny będzie teraz wykorzystywany przez długie lata – w końcu promienie słoneczne docierają do Ziemi zawsze. Według www.ekologiczny-dom.com w Szczecinie systemy fotowoltaiczne spotkać można najczęściej na skośnych dachach budynków. Montaż instalacji fotowoltaicznych powinien być wykonany przez profesjonalistów, gdyż często wymaga użycia specjalistycznych sprzętów, choć poziom skomplikowania montażu zależy bardzo często od wielkości i parametrów paneli fotowoltaicznych.

Nowoczesne metody ogrzewania

grzejniki elektryczne na podczerwieńKolejnym rozwiązaniem, które powinno znaleźć się w nowoczesnym domu, jest wykorzystanie podczerwieni do ogrzewania. To możliwe dzięki promiennikom podczerwieni, które przetwarzają energię elektryczną w ciepło występujące pod postacią promieniowania podczerwonego niewidzialnego dla ludzkiego oka. Grzejniki na podczerwień sprawdzą się w każdym mieszkaniu, pozwalając na uzyskanie optymalnej temperatury. Promienniki ogrzeją ściany i meble, co sprawi, że będziemy odczuwać wyższą temperaturę w pomieszczeniu. Padające bezpośrednio na ludzi promienie podczerwone również mają, co oczywiste, wpływ na odczuwaną temperaturę. Z pewnością grzejniki elektryczne na podczerwień zadowolą osoby, którym zależy na szybkim nagrzewaniu pomieszczeń – krótki czas pozwalający na właściwą emisję ciepła sprawia, że możemy skutecznie obniżyć koszty eksploatacji ogrzewania. W odróżnieniu od tradycyjnych grzejników, promienniki podczerwone pozwalają na równomierny rozkład temperatury w całym pomieszczeniu.

Kominek bezpieczny dla środowiska

piec koza z płaszczem wodnymJeżeli kiedykolwiek marzyliśmy o tym, aby jesienne i zimowe wieczory spędzać z książką, grzejąc się przy ogniu kominka, z pewnością, gdy w końcu zbudowaliśmy własny dom, kominek stanie się podstawowym elementem wystroju salonu. Tutaj wybrać możemy rozwiązanie ekologiczne – w każdym domu dobrze sprawdzi się piec na pellet z płaszczem wodnym. Jego zaletą jest to, że może pracować w każdym rodzaju instalacji centralnego ogrzewania – w instalacjach otwartych, jak i zamkniętych. Zastanawiając się nad mocą wkładu do kominka, weźmy pod uwagę nie tylko wielkość instalacji c.o, ale także wielkość powierzchni pomieszczenia, które będzie ogrzewane przez piec koza z płaszczem wodnym. Z pewnością piec tego rodzaju (koza) będzie doskonale komponował się z wnętrzem salonu: w ofertach producentów znajdują się zarówno nowoczesne piece, jak i te stylizowane na starodawne.

Systemy sterowania bezprzewodowego

inteligenty domOsoby, które cenią sobie rozwiązania ułatwiające życie, z pewnością nie wyobrażają sobie nowoczesnego domu bez systemy sterowania bezprzewodowego. Na portalu dominteligentny.pl można przeczytać, że dzięki niemu zwykły pilot lub przycisk bezprzewodowy pozwala nam na kontrolę nad instalacją elektryczną. Znajdując się w dowolnym miejscu mieszkania, możemy:

• włączać lub wyłączać oświetlenie,
  • otwierać bramę garażową,
  • sterować ogrzewaniem,
  • sterować roletami.

Niektóre systemy sterowania bezprzewodowego pozwalają też na kontrolę nad instalacją z poziomu urządzeń mobilnych, co z pewnością ucieszy osoby, które bardzo często korzystają ze smartfona czy tabletu.

Podsumowując

To tylko niektóre z rozwiązań, których nie powinno zabraknąć w nowoczesnym domu. Z pewnością sprawią one, że czas spędzony w mieszkaniu będzie przyjemnością. Systemy fotowoltaiczne jako rozwiązania ekologiczne są cenione przez wszystkich, którym zależy na ochronie środowiska, podobnie jak piece z płaszczem wodnym ograniczające emisję spalin do atmosfery. Również promienniki podczerwone są polecane z tego względu, że dzięki użytej technologii nie wydzielają dwutlenku węgla tak jak w przypadku systemów grzewczych wykorzystujących paliwa.

Dodany w kategorii Dom

Odpowiedzi do artykułu “Jakie są nowoczesne rozwiązania do domu?

1. Karol

Dobrymi rozwiązaniami są te, które pozwalają na czerpaniu energii z odnawialnych źródeł, dzięki czemu można zaoszczędzić na rachunkach czy to za prąd czy to za ogrzewanie.