Miękka pościel do wózka

Pościel dla malucha należy wybrać, kierując się różnymi kryteriami – z których cena nie powinna być wcale najważniejszym czynnikiem. Przede wszystkim należy zadbać o komfort małego człowieczka i zapewnienie mu odpowiedniej temperatury, ponieważ niemowlaki nie mają jeszcze sprawnie działającego mechanizmu termoregulacji.

Komplet pościeli z bawełny i Minky

pościel do wózka minkyO ile w domu łatwiej jest nam zadbać o utrzymanie stałej temperatury, to w czasie spaceru jest to niemożliwe. Szczególnie wiosną i jesienią, gdy jeden dzień jest ciepły i słoneczny, a drugi, wietrzny i pochmurny, jest o wiele chłodniejszy. W takim wypadku trzeba naprawdę dobrze zastanowić się, jaki komplet pościeli do wózka wybrać. Wśród tych polecanych przez mamy można wyróżnić pościel do wózka Minky. Jest to pościel dwustronna, z jednej strony znajduje się mięciutki, ciepły polar Minky, a z drugiej bawełna, często z nadrukowanym wzorem. Dzięki takiej kombinacji kołderkę można odwracać, dopasowując się nieco do temperatury na zewnątrz, aby dziecku było zawsze ciepło. Komplet takiej pościeli składa się z poduszki i kołdty o standardowych wymiarach, dzięki czemu taki zestaw pasuje do każdego wózka. Kołderka jest na tyle duża, że można nią całkowicie otulić dziecko, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wkład pościeli to przeważnie włóknina antyalergiczna, odpowiednia dla takich maluchów. Kupując komplet Minky powinniśmy zwrócić uwagę, czy użyty do jej produkcji polar Minky jest oryginalny, ponieważ cechują go najlepsze właściwości i wysoka trwałość.

Bawełna, z której uszyta jest druga część pościeli powinna posiadać odpowiednie certyfikaty, potwierdzające brak np. szkodliwych barwników i innych substancji, które potencjalnie mogą zaszkodzić dziecku. Takim certyfikatem jest na przykład Oeko-Tex Standard 100. Taka pościel to najwłaściwszy wybór dla każdego dziecka.