Obrazy olejne na płótnie

W dzisiejszych czasach rynek sztuki obrazów olejnych jest duży, ale nie ze względu na ilość nowo powstających dzieł, ale na ilość istniejących już dzieł. Większości artystom bardziej opłaca się malować reprodukcje lub przyjemne pejzaże do domów, niż tworzyć własne i niepowtarzalne dzieła. Dlaczego tak się dzieje?

Dlaczego warto kupować obrazy olejne?

obraz olejny na płótnieOczywiście, tak jak jest z każdą dziedziną życia, innowacyjna i nowoczesna sztuka młodych artystów również posiada swoich amatorów. Ale rozmiar tej branży jest znacząco mniejszy niż w czasach wcześniejszych. To bardzo demotywuje młodych artystów. Namalowanie obrazu olejnego na płótnie zazwyczaj wiąże się z zakupem drogich farb, niewiele tańszego płótna, i dużej ilości czasu na namalowanie dzieła. Pozycja znaczenia sztuki w dzisiejszym świecie znacznie spadła, w porównaniu do wcześniejszych epok. Obraz olejny na płótnie to jednak bardzo pożądany element wyposażenia i dekoracji domu. Wielu inwestorów, ceniących sobie estetykę i piękne rzeczy nie decyduje się na wybór tandetnych podróbek obrazów i reprodukcji wykonanych cyfrowo czy drukowanych. Obrazy olejne są jednak trochę droższe niż te bardziej tandetne drukowane grafiki. Wielu amatorów sztuki decyduje się na ich zakup głównie ze względu na to, iż wyglądają one bardziej naturalnie niż grafiki. Magiczne jest również to, jak wypukłe potrafią być farby olejne na płótnie. Ta ich cecha, sprawia, że niektóre obrazy zaczynają przypominać niewielkie płaskorzeźby.

Taki obraz jest prawie trójwymiarowy. Koneserzy sztuki nowoczesnej nie obędą się bez posiadania w swoim domu obrazu abstrakcyjnego na płótnie. Obraz olejny na płótnie to na pewno element obligatoryjny dla nas, jeśli cenimy sobie estetykę i chcemy wspierać dzisiejszą sztukę.