Piece do pizzy – musthave dobrej restauracji włoskiej

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, szczególnie smakuje nam zwłaszcza doskonale znana wszystkim pizza. Należy jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie pizzerie oferują nam prawdziwe włoskie pizze, które powinny być wypiekane w specjalistycznych piecach. To właśnie pizza upieczona w tego typu specjalnym urządzeniu posiada idealnie wypieczony spód, który zachowuje swój kształt nawet wówczas kiedy bierzemy kawałek pizzy do ręki. Na czym polega fenomen tego typu pieców

Pizza z pieca smakuje lepiej 

piec chlebowy i do pizzyPiece tego typu wykonane są z wysokiej jakości materiałów żaroodpornych (jednym z popularniejszych materiałów są m.in. cegły żaroodporne). Podstawa paleniska wykonana jest najczęściej z betonu, a jego boki izolowane są specjalną warstwą ceramiczną pozyskaną z naturalnych surowców. Najpopularniejsze są paleniska w kształcie prostokąta, do których na drewnianych, długich deskach wsuwa się surową pizzę czy chleb. Standardowe wymiary paleniska to 60×80 cm (taka wielkość pomieści standardowo dwie duże pizze). Tradycyjne piece chlebowe opalane są drewnem, którego dym dodaje pożywieniu specyficznego aromatu oraz wypieka od spodu ciasto, które dzięki temu jest przyjemnie chrupkie na zewnątrz, ale równocześnie delikatne w środku. Każdy piec chlebowy i do pizzy posiada także mały komin, który umożliwia swobodny przepływ powstałego podczas pieczenia dymu. Piece te występują w różnych rozmiarach, najbardziej standardowe z nich dedykowane średniej wielkości restauracjom pomieszczą zazwyczaj od 2 do 4 pizz (w zależności od ich rozmiarów). Niektóre modele pieców można posiadać również w ogrodzie, uprzednio należy jednak wygospodarować dla nich odpowiednią ilość miejsca oraz postawić ceglane wzniesienie, które utrzyma ciężar pieca. Istotną korzyścią płynącą z posiadanie tego typu pieca jest fakt, że opalanie drewnem wiąże się ze znacznie niższym zużyciem energii aniżeli w przypadku pieców elektrycznych. Piece te są więc bardzo opłacalne zwłaszcza dla właścicieli lokali gastronomicznych. Ceny produktu wahają się (3000-6000 zł), jednak należy pamiętać o tym, że jest to długoletnia inwestycja, która z całą pewnością za jakiś czas się nam zwróci. 

Piece tego typu wypiekają najbardziej aromatyczne pizze oraz pieczywo, które spełnią oczekiwania nawet największych smakoszy. Ponadto są one egologiczne i przyjazne środowisku, podczas wypiekania jedzenia nie powstają żadne niebezpieczne opary, które mogą np. wnikać w jedzenie. Piece te posiadają również swój niewątpliwy urok czysto wizualny, będą idealnie komponować się zwłaszcza w restauracjach posiadających nawiązujący do Włoch wystrój.