Pomysły na sesję w ciąży

Sesja ciążowa jest doskonałym sposobem na stworzenie ciekawych pamiątek na całe życie, które po latach będzie można oglądać wspólnie z dzieckiem. Warto jednak wiedzieć na co zwrócić uwagę chcąc się na taką sesje zdjęciowa zdecydować oraz w jaki sposób można taką sesje uatrakcyjnić. Oto kilka naszych wskazówek, które mogą pomóc w przygotowywaniu się do sesji ciążowej.

Fotografia ciążowa – co warto wiedzieć?

Zdjęcia są jednym z najlepszych sposobów na uchwycenie pięknych i ulotnych chwil, a jedną z takich chwil bez wątpienia jest ciąża. Warto jednak mieć na uwadze to, że fotografia ciążowa uznawana jest za fotografie o charakterze dość intymnym, w związku z czym konieczne jest wybranie odpowiedniego fotografa. Przy jego wyborze warto zwracać uwagę na takie elementy jak:

• doświadczenie (portfolio)
  • studio (wyposażenie)
  • umiejętności (fotograf artystyczny)
  • podejście fotografa (empatia, komunikatywność, wrażliwość)
  • cena
  • dostępność terminów

sesja ciążowaW artykule na portalu dzidziusiowo.pl można przeczytać, że kwestie techniczne są sprawą istotną i w dużej mierze przekładają się one na jakość wykonanych zdjęć, w przypadku sesji ciążowej warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na osobę samego fotografa. Jako, że fotografia ciążowa ma dość intymny charakter ważne jest to by komunikacja na linii fotografowana-fotograf przebiegała płynnie, jak i to by sama kobieta dobrze i swobodnie czuła się w obecności fotografa. Przy wyborze fotografa ważne jest by upewnić się, że jest to fotograf który specjalizuje się w fotografii artystycznej. Doświadczenie w fotografii artystycznej daje sporą gwarancję, że wykonane przez artystę zdjęcia odpowiednio wyeksponują piękno stanu kobiety w ciąży. Poprawnie wykonane zdjecia w trakcie sesji ciążowej powinny mieć subtelny i delikatny charakter, przy czym jest to zależne od osobowości fotografowanej kobiety, ponieważ coraz częściej zdarzają się też humorystyczne zdjęcia z sesji ciążowej. Warto także zdawać sobie sprawę z tego, że w sesji ciążowej może uczestniczyć nie tylko kobieta, ale może brać w niej udział także partner. Warto także wziąć pod uwagę fakt, że najlepszy czas na wykonanie sesji ciążowej to okolice trzydziestego tygodnia ciąży. Trzydziesty tydzień to czas w którym jednocześnie brzuszek jest już widocznie zaokrąglony, a przy tym kobieta nie odczuwa już dolegliwości z pierwszego trymestru. Co więcej w tym czasie zwykle skóra kobiety jest jest w najlepszym stanie, co sprawia, że dobrze prezentuje się ona na zdjęciach.

Fotografia portretowa w ciąży – możliwościowi wybory

Chcąc zdecydować się na sesje ciążową należy zdawać sobie sprawę z tego, że do wybory mamy kilka opcji, a wśród nich takie jak:

Sesja ciążowa

Charakterystyka

studyjna

Zdjęcia wykonane w warunkach studyjnych są zwykle najbardziej portretowe i co za tym idzie najbardziej reżyserowane. Wbrew powszechnej opinii sesja studyjna ciążowa nie zawsze musi się odbywać w bieliźnie i takie rodzaj sesji zdjęciowych stanowi ledwie mały odsetek.

domowa

Ma bardziej ciepły klimat, a co za tym idzie zdjęcia są bardziej swobodne niż te wykonywane w warunkach studyjnych, przy tym są jednak często mniej dopracowane. Wynika to z gorszych warunków przestrzennych i oświetleniowych.

plenerowa

Najbardziej subtelny-eteryczny charakter mają zwykle zdjęcia ciążowe wykonywane w plenerze, przy czym jest to zwykle najdroższa opcja.

Rekwizyty do sesji ciążowej

BIUSTONOSZ DLA KARMIĄCEJDecydując się na sesje ciążową należy także pomyśleć o odpowiednich rekwizytach. Oczywiście rekwizyty w czasie sesji nie są obowiązkowe, jednak mogą one w ciekawy sposób uatrakcyjnić zdjecia. Przeglądając portal dla mam www.supermamy.pl można znaleźć  Jako rekwizyty sesji, takie elementy jak:

• elementy garderoby (koszulki z nadrukiem, szalik z napisem, czapka itd)
  • maskotka
  • smoczek
  • pierwsze buciki dla dziecka
  • ubranko dla dziecka
  • butelka
  • zdjęcie z USG

Jest to oczywiście tylko kilka możliwości jednak są to te popularniejsze rozwiązania. Zdjęcia na których pierwsze buciki dla dziecka mama trzyma na swoim zaokrąglonym brzuchu, to praktycznie klasyka jeśli chodzi sesje ciążowe. Podobnie jest z takim rekwizytami jak smoczek, czy ubranko dla dziecko.

Sesja z humorem – co wybrać?

sesja ciążowaChcąc by sesja ciążowa miała bardziej humorystyczny charakter warto pomyśleć o takich dodatkach jak np. duży smoczek, który będzie wyraźnie widoczny na zdjęciu. Zamiast smoczka można wybrać np. ogromnego lizaka, który będzie dodawał zdjęciom lekkości i humoru. Dość popularny rozwiązaniem na takich sesjach są koszulki z nadrukiem przygotowywane specjalnie dla kobiet ciężarnych. Koszulka z nadrukiem może także zostać zastąpiona poprzez rysunek wykonany bezpośrednio na brzuchu kobiety. Ważne jest jednak by zanim zdecydujemy się na taką sesje upewnić się, że w jej czasie będziemy się komfortowo czuć, ponieważ taki charakter zdjęć nie każdemu musi odpowiadać.

Krótko podsumowując

Pomysłów na przeprowadzenie sesji ciążowej może być praktycznie tyle ile kobiet. Ważne jest jedynie to by zdecydować się na taki rodzaj zdjęć przy wykonywaniu których będziemy czuć się swobodnie.