Projekt domowego SPA z sauną

Projekt własnego, domowego SPA to bez wątpienia spełnienie marzeń każdego, kto po wyczerpującym dniu pracy chciałby w pełni się zrelaksować i zostawić za sobą stres związany z codziennymi obowiązkami. Domowa sauna to zarówno odpoczynek jak również inwestycja wywierająca pozytywny wpływ na aspekty takie jak prawidłowa praca układu krwionośnego, dzięki czemu nie tylko poprawiamy wydolność swojego organizmu, ale czujemy się mniej przemęczeni.

Ile kosztuje montaż domowej sauny?

montaż saun trójmiastoWymarzone centrum odnowy biologicznej w domu warto połączyć z przestrzenią łazienkową- zarówno koszty montażu jak i praktyczność takiego projektu będzie o wiele większa, niż np. w przypadku, gdy zdecydujemy się na budowę osobnego budynku. Aby zapewnić sobie sprawność działania domowej łaźni parowej istotne jest odpowiednie przystosowanie parametrów wilgotności, które najlepiej osiągamy wykorzystując drewno, jako podstawowy materiał konstrukcyjny. Średni metraż na potrzeby montażu sauny to około 4m powierzchni użytkowej, a całkowity koszt inwestycji przy zastosowaniu dobrej jakości materiałów nie powinien przekroczyć górnej granicy 7000,00zł, jednakże wszystko zależne jest od przyszłych potrzeb i wymagań użytkowników. Głównym kosztem, który będzie miał kluczowy wpływ na efektywność całego projektu jest piec, którego cena zawiera się w zakresie od 1000,00 do 2000,00zł. Decydując się na saunę suchą- mamy spore szanse na obniżenie kosztów całości inwestycji, natomiast w przypadku, gdy myślimy o zakupie pieca wyposażonego w generator pary przygotujmy się na górną granicę. Kolejnym wydatkiem są siedziska, na które w zależności od wybranego gatunku drewna zapłacimy nawet do 3000,00zł. Ostatnim, co musimy kupić do naszej wymarzonej sauny są kamienie oraz termometr, który pozwoli nam na odpowiednie przystosowanie parametrów wilgotności wewnątrz. Na rynku dostępne są również gotowe projekty saun. Jeżeli chodzi o profesjonalny montaż saun Trójmiasto dysponuje szeroką ofertą asortymentu w którym znajdziemy m.in. sauny fińskie, łaźnie parowe infrared czy wyposażone w dodatkowe parametry umożliwiające koloroterapię.

Gotowe projekty najprostszych saun zaczynają się już od około 4000,00zł. Są to łaźnie o najmniejszej powierzchni użytkowej, gdzie wymiary oscylują w granicach 1,5x2m. W przypadku większych kompleksów ceny mogą sięgać nawet kilkunastu tysięcy złotych. Domowe seanse w saunach potrafią zdziałać cuda i mają pozytywny wpływ na leczenie wielu schorzeń, dlatego o pomysl na własne SPA warto wdrożyć w życie już na etapie projektowym własnego „M”.