Przygotuj swoje dziecko na zimną wiosnę

Małe dzieci są szczególnie narażone na działanie warunków atmosferycznych. Na każdy chłód można się jednak odpowiednio przygotować – i takie jest zadanie rodziców. Żeby dzieci nie marzły podczas spaceru, zabaw na zewnątrz czy nawet w domu, kiedy za oknem wichura czy ulewa, warto zaopatrzyć się w kilka sprawdzonych produktów. Będą się one różniły w zależności od wieku i potrzeb naszego malucha.

Spacer na chłodzie z niemowlakiem

dzieckoBy odpowiednio przygotować dziecko na zimno, musimy zaopatrzyć je przede wszystkim w odpowiednie ubrania. Inne będą ubranka na codzienne, zimne dni, a inne przeznaczone na szaloną zabawę na zewnątrz. Poza ubraniami, warto pamiętać o ciepłej pościeli i miękkich, ciepłych kocykach. Tymi ostatnimi możemy na przykład wyłożyć wózek podczas spacerów w malutkim dzieckiem.

Na portalu dzidziusiowo.pl można przeczytać, że jeśli dziecko urodziło się zimą, według zaleceń lekarzy na dwór powinno zacząć wychodzić dopiero około czwartego tygodnia życia. Wcześniej można na przykład wychodzić z odpowiednio ubranym maluchem na werandę czy balkon, żeby się trochę przewietrzyło i przyzwyczaiło do zimowego powietrza. Stopniowo można wydłużać czas przebywania dziecka na tarasie czy przy otwartym oknie, aż przywyknie ono do tej sytuacji. Kiedy przyjdzie moment na pierwszy prawdziwy spacer, musimy uważnie przygotować malucha, żeby się nie przeziębił. Wybierzmy dzień, który nie jest wietrzny i kiedy temperatura nie przekracza dziesięciu stopni na minusie. Niemowlę powinno zimowe spacery odbywać w głębokim wózku. Pod spód połóżmy koc.

Jak ubrać niemowlę gdy zimno?

• jednorazowa pielucha,
  • ciepłe skarpetki,
  • pełne body,
  • kombinezon śpiworek,
  • czapka z wiązaniem pod głową,
  • kocykowe nakrycie.

wiosenne zabawy przedszkolaka

ubranka dziecięceSprawa ze starszym dzieckiem jest mniej delikatna, ale tak samo (albo jeszcze bardziej) wymagająca. Większe dziecko dużo się rusza i może łatwo się spocić, jeśli się przegrzeje, więc ubranka dziecięce, jakie wybierzemy, wbrew pozorom nie mogą być zbyt grube. Najwięcej ciepła uchodzi przez głowę, więc najważniejszą sprawą będą czapki dla dzieci. Do wczesnowiosennych zabaw przedszkolakowi przyda się specjalny na tę pogodę kombinezon jedno- lub dwuczęściowy. Pod spód, gdy pogoda tego wymaga powinniśmy dobrać ubranka termiczne dla dzieci – podkoszulki, długie rękawki, kalesonki, rajstopki czy skarpetki. Ubranka muszą być uszyte z materiału, który łatwo nie przemoknie. To samo dotyczy butów. Sprawdzą się na pewno ocieplane kaloszki.

Wczesna wiosna w domu

poduszki minky dla dzieciSztucznie ogrzewane powietrze nie zawsze jest lepsze niż nawet kilkustopniowy, ale świeży chłód. Żeby dziecku dobrze się oddychało i żeby nie odczuwało skutków suchości domowego powietrza, nie warto podkręcać ogrzewania na cały regulator, szczególnie nocą. Zamiast tego lepiej się zaopatrzyć w ciepłe pościele antybakteryjne, które dobrze przepuszczają powietrze, ale jednocześnie są ciepłe. Dobrym pomysłem będą także poduszki minky dla dzieci. Dzięki specjalnym właściwościom materiału minky szybko schną i „oddychają”, więc nawet jeśli nas maluch lekko się w nocy spoci, nie będzie przeziębiony. Są to bardzo dobre pomysły szczególnie na poduszki dla przedszkolaka, bo można wybrać wiele ciekawych wzorów i motywów, które dzieci w tym wieku uwielbiają.

Starsze dzieci na zimnie

czapkaStarsze dzieci można ubierać w tzw. cebulkę, co ułatwi im swobodną regulację ciepła, jakie dają ubrania. Uczulajmy dzieci, żeby z powodu mody czy niedbalstwa nie zapominały o małych akcesoriach. Dłonie, które z powodu braku rękawiczek przemarzną nastolatce, nawet w dorosłym życiu mogą być jeszcze zaczerwienione. Według www.edziecko.pl czapka, szalik i rękawiczki to absolutna konieczność szczególnie, gdy temperatura nie wskazuje, że za oknem mamy już wiosnę. Dobrze, żeby nastolatki miały często wietrzone pokoje i żeby w ich łóżku była antybakteryjna pościel dla dzieci. W ten sposób unikniemy przesuszania się skóry, spojówek i nosa, zmniejszając ryzyko przeziębień. W takim czasie dobrze nosić spodnie z wysokim stanem i dłuższe kurtki, które chronią nerki – dotyczy to szczególnie dziewczynek. Chłopcy natomiast powinni szczególnie dbać o uszy – powinni nosić czapki.

Podsumowując temat

Odpowiednie przygotowanie dziecka na chłód wczesnowiosenny  jest ważny bez względu na wiek. Pamiętajmy, żeby nie bagatelizować małych rzeczy, takich jak ciepłe kocyki, zimowe pościele, czapki, rękawiczki, kalesonki czy odpowiednia dieta. Ich suma może być podstawą bezpieczeństwa dzieci i naszego spokoju, warto więc dbać, żeby wszystkie składniki wiosennego ubranka były kompletne.

Jedna myśl na temat “Przygotuj swoje dziecko na zimną wiosnę

1. Michalina

Oj tak, wczesną wiosna powietrze jest zdradliwe, trochę słońca i każdy by chciał już chodzić w krótkim rękawku. A wiatr nadal zimny. Bardzo łatwo o jakieś przeziębienia czy grypy.