Psycholog – komu potrzebny w dzisiejszych czasach?

Życie w stresie, dążenie do jak najszybszego pokonywania szczebli kariery, zaniedbania emocjonalne od dzieciństwa oraz trudności w utrzymywaniu relacji w dorosłym życiu – to tylko niektóre z powodów, które sprawiają, że ludzie szukają pomocy psychologa. Nie mogąc sobie samodzielnie poradzić z problemami natury emocjonalnej, liczą na to, że wsparcie profesjonalisty coś zmieni w ich życiu. Czy w dzisiejszych czasach terapie psychologiczne stanowią już standard?

Psychoterapeuta a psycholog

psychologChoć dawniej problemy psychologiczne były czymś, czym nie należało się chwalić, dziś wizyty u psychologa nie są już niczym wstydliwym. Według www.psychologia-spoleczna.pl utrzymanie higieny psychicznej jest bowiem bardzo ważne i pozwala nam zdrowo funkcjonować w codziennym życiu. Nie każdy jednak dostrzega różnicę między psychologiem, psychoterapeutą a psychiatrą. Dobry psycholog posiada szeroką wiedzę z zakresu koncepcji psychologicznych i zazwyczaj wybiera prowadzenie badań oraz doradzanie w określonym temacie, na przykład w psychologii biznesu czy psychologii dzieci i młodzieży. W Krakowie gabinety psychologiczne oferują konsultacje i diagnozowanie pacjentów. Dopiero psycholog aktywnie zajmujący się prowadzeniem psychoterapii może zostać nazwany psychoterapeutą. Psychoterapeuta prowadzi regularne sesje z pacjentami, które mają na celu zlikwidowanie problemów emocjonalnych, z jakimi się zmagają. Gabinety znajdujące się w dużych miastach, takich jak wspomniany już Kraków, oferują nie tylko psychoterapię mającą zwalczyć konkretny problem, ale także terapie skupione na wsparciu pacjenta w rozwoju osobistym. Wśród psychoterapii wymienić można:

• psychoterapię poznawczą,
  • zorientowaną na proces,
  • systemową,
  • psychodynamiczną,
  • behawioralną,
  • terapię Gestalt.

W odróżnieniu od psychologa i psychoterapeuty, psychiatra zajmuje się chorobami psychicznymi, które muszą być zazwyczaj leczone farmakologicznie.

Uzależnienie od alkoholu

ośrodek leczenia uzależnieńCoraz więcej młodych ludzi popada w uzależnienie od alkoholu i narkotyków. Zaczyna się niewinnie, ale alkoholizm oraz narkomania są już zmorą dzisiejszych czasów. Osoby, które mają ten problem, z reguły go nie dostrzegają – do terapii mogą je jednak zachęcić bliscy. Każdy ośrodek leczenia uzależnień proponuje różnego rodzaju psychoterapie: indywidualne, grupowe, zajęcia psychoedukacyjne, jak i spotkania terapeutyczne dla rodzin. Bez wątpienia tak szeroka oferta pozwoli indywidualnie wybrać najskuteczniejszą metodą leczenia uzależnień. Aby móc przystąpić do terapii, pacjent powinien posiadać skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu lub lekarza poradni leczenia uzależnień. Należy pamiętać także o dokumencie tożsamości i dokumencie ubezpieczenia. Każdy pacjent powinien także wyrazić pisemną zgodę na leczenie.

Uzależnienie od hazardu

UZALEŻNIENIE OD HAZARDUUzależnienie od hazardu ma wiele wspólnych cech z uzależnieniem od używek. Przede wszystkim w każdym z przypadków następuje zanik kontroli – zachowania, które już nawet nie dają poczucia szczęścia, stają się koniecznością, od której osoba nie potrafi uciec. Nawet negatywne konsekwencje tych zachowań nie są w stanie sprawić, że osoba zaprzestanie swoich działań. Każdy ośrodek leczenia uzależnień od hazardu oferuje terapie indywidualne, rodzinne oraz grupowe. Na zdiagnozowanie tego typu uzależnienia wpływ ma między innymi to, czy osoba wykazuje zaburzenia poczucia własnej wartości, zaburzenia rozwoju relacji interpersonalnych, zaburzenia logicznego myślenia, a także czy przejawia niekontrolowane stany pobudzenia. Gracze z reguły zbyt optymistycznie oceniają swoje szanse na wygraną, co staje się podstawową przyczyną tego, że nie potrafią zaprzestać hazardu Według psychologów, większość hazardzistów może przejawiać również depresję. Ośrodki leczenia uzależnień od hazardu proponują więc jak najszybsze poddanie się leczeniu w celu zwalczenia wszystkich problemów psychologicznych osoby.

Relacje interpersonalne

Terapia dla parWedług destrudo.pl w czasach, kiedy za największy sukces uważa się osiągnięcie wysokiego szczebla w karierze zawodowej, wiele osób coraz mniej uwagi przywiązuje do relacji interpersonalnych. Ludzie są skupieni na własnym samorozwoju, zaczynają się więc kształtować postawy egocentryczne, dlatego też często nie potrafimy już zrozumieć drugiej osoby, przedkładając własne oczekiwania nad potrzeby partnera. Wiele par po dłuższym czasie związku zaczyna borykać się z różnymi problemami, które – nawarstwiając się – mogą doprowadzić nawet do rozstania. Pary, którym naprawdę na sobie zależy, bardzo często decydują się na psychoterapię. Terapia dla par prowadzona jest przez wiele gabinetów psychologicznych w każdym dużym mieście, na przykład w Łodzi. Podczas sesji psychoterapeuta stara się pomóc parze w odkryciu przyczyny ich problemów. Pomaga odkryć znaczenie, jakie ma dla partnerów związek. Istotą nie jest indywidualna praca z jedną z osób, a traktowanie relacji jako całości, nad której rozwojem muszą skupić się oboje z partnerów, aby mogła ona funkcjonować prawidłowo. Terapia par w Łodzi służy zarówno związkom małżeńskim, jak i partnerskim. Psychoterapeuci polecają tego typu sesje także parom, które nie widzą trudności w swojej relacji, ale chcą jeszcze bardziej pogłębić kontakt ze sobą.

Na koniec kilka słów

Jak widać, każdy człowiek może zetknąć się z różnymi problemami natury psychologicznej, z którymi nie poradzi sobie samodzielnie – to dlatego warto udać się do zaufanego psychoterapeuty. Sesje terapeutyczne pozwolą nam na powrócenie do stanu stabilności emocjonalnej, na poprawę jakości relacji z innymi ludźmi, jak i na pozbycie się uzależnień.

Jedna myśl na temat “Psycholog – komu potrzebny w dzisiejszych czasach?

1. Ilona

Tak jak jest napisane, coraz więcej osób korzysta z usług takich terapeutów, nie ma się co dziwić, bo życie jest coraz szybsze i stresujące.