Renowacja tapicerki auta przy pomocy farby

Skórzane tapicerki to ozdoba każdego samochodu. Cechują się klasycznym, eleganckim wyglądem, są oddychające i cieszą się wysoką jakością. Jednak długo i często eksploatowana skóra ma tendencje do wycierania, a tego rodzaju uszkodzenia nie wyglądają już ani estetycznie, ani elegancko. Na szczęście przetarcia nie wymagają wymiany całej tapicerki, ponieważ wystarczą specjalistyczne farby do skór, które ukryją uszkodzenia.

Maskowanie uszkodzeń tapicerki przy pomocy farby

farba do skóry samochodowejPęknięcia i przetarcia skóry to klasyczny problem występujący w samochodach ze skórzaną tapicerką. Warto wcześniej zabezpieczyć materiał odpowiednimi środkami, aby uniknąć jakichkolwiek uszkodzeń. Jeśli jednak z jakichś przyczyn nie udało się podejść do sprawy profilaktycznie, to wcale nie jesteśmy skazani na wymianę całej tapicerki. Farba do skóry samochodowej to specjalny produkt, który pomoże przywrócić oryginalny wygląd w naszym samochodzie. Skórzane tapicerki są barwione na kolor, który pasuje do całego wnętrza i współgra z podsufitką czy też deską rozdzielczą. Farba ta jednak jest podatna na ścieranie, co przede wszystkim widoczne jest na fotelu kierowcy, który w dużą częstotliwością wsiada i wysiada z samochodu. Farba do skóry jest łatwa w aplikacji, bo wystarczy odpowiednio ją nanieść przy pomocy gąbki, która z reguły jest dołączona do zestawu. Zanim jednak przejdziemy do nakładania farby, należy odpowiednio przygotować powierzchnię. Odtłuszczanie specjalnym środkiem wspomaga przyczepność środka barwiącego, a ewentualne pęknięcia skóry i odstające fragmenty należy wygładzić odpowiednim padem szlifującym, zachowując ostrożność, aby nie dokonać większych uszkodzeń, bądź nie naderwać nici. Na tak przygotowaną powierzchnię możemy zacząć nakładać farbę w wybranym przez nas odcieniu (niekoniecznie oryginalnym – zawsze możemy zafarbować fotele na zupełnie nowy kolor), która po zaschnięciu stworzy niemal idealne odwzorowanie oryginalnego tapicerki.

Uszkodzenia skóry zwłaszcza w samochodzie występują na tyle często, że warto uprzednio zabezpieczyć ją stosując odpowiednie środki. Stosowanie farb do skóry to rozwiązanie, dzięki któremu możemy samodzielnie naprawić wnętrze naszego samochodu i cieszyć się jego estetycznym wykończeniem jeszcze przez długi czas.