Sauna tradycyjna w domu

Odpoczynek w saunie jest bardzo potrzebny kulturystom, którzy przygotowują się do wyjścia na scenę. Dzięki saunie można pozbyć się wody ze swojego organizmu, przez co mięśnie są uwydatnione. Wiele firm aktualnie zajmuje się budową sauny, wykorzystując do tego nieużywane pomieszczenie w domu. Nie musi to być oczywiście od raz nieużywany pokój. Wystarczy wolna przestrzeń w piwnicy lub na strychu. Każde pomieszczenie można odpowiednio przerobić.

Jak robi się sauny tradycyjne w domach prywatnych?

budowa sauny tradycyjnejAby sauna mogła powstać musi przyjechać fachowiec, który zaprojektuje cały system. Na plany czeka się około pięć dni. Budowa sauny tradycyjnej zaczyna się zaraz po tym, jak wszystko zostanie zmierzone i zaprojektowane. Hydraulicy od razu zaczną przygotowywać instalację do pary wodnej. Na samym początku trzeba zająć się kwestiami technicznymi. Montuje się piec, a na górze pojemnik na wodę. Będzie ona rozprowadzana wokół sauny, aby para była równomierna. Montuje się także wentylację, którą otwiera się po wyjściu z sauny. Pomieszczenie nie może być cały czas zbyt wilgotne. Później przyjeżdża ekipa robiąca wnętrze. Tutaj już Ty decydujesz w największej mierze, jak to będzie wyglądać. Jednak zazwyczaj korzysta się z drewnianego wykończenia ścian oraz drzwi. Zaimpregnowane drewno nie chroni wilgoci i stwarza dobre warunki w saunie. Ustawia się także niezbędne meble, czyli ławki oraz niewielki stolik. W każdej saunie umieszcza się także wieszak na szlafrok. Sauna tradycyjna to także mniejsze pomieszczenie, w którym można się przygotować do przebywania w saunie. Temperatura jest tam nieco niższa, aby osoba wychodząca z sauny nie doznała szoku termicznego. Nie ma tam wilgoci, dlatego można w tym miejscu położyć telefon komórkowy i inny sprzęt elektroniczny.

Jeżeli jesteś doświadczonym kulturystą, wiesz, że o wiele taniej wyjdzie Ci posiadanie własnej sauny, niż karnet na publiczne. Sportowiec co jakiś czas powinien korzystać z sauny. Mięśnie tego potrzebują. Poza tym skóra wygląda zupełnie inaczej. Po podliczeniu kosztów budowy wyjdzie Ci, że zapłaciłeś tyle, ile za dwa lata chodzenia na czyjąś saunę. Wychodzi na to, że sauna tradycyjna zwraca się w dwa lata. Nie jest to długi czas. Zwłaszcza, że za pieniądze możesz ją udostępniać innym.