Ściana z płytą betonową

Mój brat, odkąd przeprowadził się do stolicy, zaczął podążać za trendami modowymi. Co ciekawe, oprócz zmiany sposobu ubierania, postanowił zweryfikować też swój gust, jeżeli chodzi o wystrój wnętrz. Jako, że aktualnie urządza mieszkanie, mogłam w całej okazałości zobaczyć zmiany, jakie nastąpiły w poczuciu estetyki mojego brata. Uwielbiający niegdyś kolor zielony, mój brat, zaniechał kompletnie malowania ścian w swoim nowym gniazdku na rzeczy bardziej surowego oblicza gołego betonu.

Ściana z betonu wykończona płytą betonową

płyty betonowe na ścianęSzarość. To właśnie kolor, który zdominował wnętrze mieszkania mojego brata. Nawet w łazience postanowił on zastosować płyty betonowe na ścianę. Podłogi również dobrał w kolorze szarym, całość przełamana jest ciepłym brązem drewna. Sypialnia pomalowana jest na intensywnie szmaragdowy kolor, a nad łóżkiem zamontowana jest płyta betonowa nawiązująca do wystroju pozostałych pomieszczeń. Podobnie w kuchni, gdzie w większości króluje drewno, klasycznie obłożona płytkami przestrzeń pomiędzy górnymi i dolnymi szafkami, wypełniona jest płytami z betonu. Trzeba to braciszkowi przyznać, całość wygląda super. Płyty betonowe nadają mieszkaniu wygląd delikatnie industrialny, taki typowo męski. Pokrycie ścian płytami betonu ma jednak jeszcze jedną, niewątpliwą zaletę: trwałość. Mury pokryte gipsem wystarczy delikatnie przejechać ostrzejszym przedmiotem, już pojawiają się głębokie rysy. Tutaj nie ma tego problemu. Gruba faktura betonu jest zdecydowanie trwalsza niż gips, a każda kolejna rysa tylko dodaje jej charakteru. Łatwiej jest też z myciem ścian. Mimo, że aktualnie producenci farb lateksowych przekonują, że można umyć pomalowaną nimi ścianę, ani nie jest to proste, ani efektywne. Przy płytach betonowych znów nie ma takiego problemu. Możemy spokojnie zmyć z nich wszelkie zabrudzenia bez obawy o zniszczenie. Mamy więc materiał, który świetnie wygląda, jest trwały i praktyczny.

Coraz częściej myślę, że wyprowadzka mojego brata do Warszawy wychodzi mu na dobre. Zawsze to ja byłam tym pionierem w rodzinie, jeżeli chodzi o nowoczesne rozwiązania i śledzenie trendów. Z tymi betonowymi płytami jednak braciszek pozytywnie mnie zaskoczył. Może jeszcze na coś wpadnie, czym później sama będę mogła się zainspirować?