Specjalistyczny odkurzacz do CNC

O porządek warto dbać nie tylko we własnym domu. Do utrzymania czystości służy odkurzacz, który jest sprzętem uniwersalnym, stosowanym zarówno w domu, jak i w zakładach pracy, czy na halach przemysłowych. Operatorzy CNC są odpowiedzialni za obsługiwanie specjalistycznych maszyn i urządzeń, służących do obrabiania tworzyw sztucznych i metali. Ich praca związana jest z powstawaniem wielu zanieczyszczeń i odpadów, takich jak metalowe opiłki, wióry, resztki chłodziwa. Dlatego na ich miejscu pracy przydaje się odkurzacz do CNC.

Cechy najlepszego odkurzacza do CNC

najlepszy odkurzacz do CNCTaki sprzęt, oprócz utrzymania czystości na miejscu pracy, zapobiega pogorszeniu jakości produktu końcowego i uszkodzeniu maszyn produkcyjnych, skraca czas obróbki i umożliwia zachowanie bezpieczeństwa w miejscu pracy. Taki odkurzacz przemysłowy powinien oddzielać smary, oleje, chłodziwa od opiłków metalowych, a także odzyskiwać płyny i umożliwiać ich recykling. Odkurzacze CNC gromadzą opiłki metalowe i trociny w koszu, a płyn i olej spływa do specjalnego zbiornika. Wtedy, gdy jest on przepełniony chłodziwem, specjalny wyłącznik zatrzymuje silnik. Chłodziwo jest z powrotem przepompowywane do obrabiarki. Najlepszy odkurzacz do CNC zbiera wióry z frezarek, tokarek i obrabiarek CNC, a także pyły po procesie piaskownia. Odkurzacze do CNC mogą wykorzystywać sprężone powietrze jako źródło energii, a więc silnik nie jest narażony na zatarcie czy zużycie. W tego typu urządzeniach poziom hałasu jest niski. W zależności od swojego przeznaczenia nowoczesne odkurzacze do CNC będą różnić się swoją konstrukcją. Możemy wyróżnić odkurzacze przemysłowe do wiórów suchych i odkurzacze do wiórów z przewagą chłodziwa lub oleju. Niektóre modele przeznaczone do odkurzania odpadów CNC posiadają kilka silników, dzięki czemu możliwa jest ich bezawaryjna praca przez kilkanaście godzin.

Taki sprzęt jest bardzo wytrzymały i efektywny. Zdarza się, że najlepsze odkurzacze do CNC posiadają dodatkowo zamontowane wewnątrz filtry, które wyłapują różne zanieczyszczenia i pyły z powietrza. Takie urządzenie powinno znaleźć się w każdym zakładzie pracy, w którym wytwarzane są elementy metalowe, gdyż odpady, które tam powstają, mogą zostać powtórnie wykorzystane, co pozwala na oszczędności i zwiększa jakość pracy.