System monitoringu internetowego

W obsługiwanym przez nas obiekcie zdarzenia spadły do tego poziomu, iż nie było potrzeby utrzymania na nim fizycznej ochrony. Jak w każdym tego typu obiekcie, zamiast stałego dozoru pracowników ochrony, głównym sposobem zabezpieczenia miał być system monitorowania internetowego, podłączony do naszej stacji.

Nowoczesny monitoring internetowy

monitoring ip krakówW obiekcie o niskim prawdopodobieństwie wystąpienia zdarzeń niepożądanych nie było potrzeby instalacji systemu o wysokiej jakości. Obecny tam system w zupełności wystarczał, by bez problemów skonwertować go na monitoring ip Kraków był dużym miastem, a sieci internetowe były tu bardzo dobre, więc nawet w przypadku zastosowania systemu o przeciętnej jakości, szybkość działania w przypadku obsługiwania go zdalnie przez operatora stacji była niemal identyczna jak w wypadku fizycznego sterowania systemem na miejscu. Oczywiście, by taki system działał sprawnie było wymagane szybkie łącze internetowe, gdyż słabsze łącza powodowały opóźnienia i zakłócenia obrazu, jednak w tym wypadku nie było problemu z sieciami, gdyż nasi stali operatorzy internetowi posiadali bardzo dobre i szybkie łącza. Również same urządzenia na obiekcie w zupełności wystarczały, głównie dlatego iż były to tylko kamery stacjonarne, które nie wymagały żadnego dodatkowego oprogramowania, i mogły być bez problemu obsługiwane zdalnie.

Niewątpliwą zaletą takiego systemu była możliwość zlikwidowania urządzeń na obiekcie, gdyż zapis materiału odbywał się na rejestratorach w stacji monitorowania, więc ich obecność w ochranianym miejscu była zbędna. Pozwalało to nie tylko zaoszczędzić dość dużo miejsca, ale również i środków, przeznaczonych zwykle na ulepszanie urządzeń systemu monitorowania oraz nośników pamięci, służących do archiwizacji obrazu.