Wytrzymała szafa kartotekowa

W przypadku wyposażenia meblowego do biura, które prowadzi rzetelnie swoją działalność na odpowiednio dużą skalę, możemy spotkać się z dość dużą różnorodnością mebli. Oprócz standardowych mebli drewnianych, które w niewielkim stopniu różnią się od mebli, które znajdziemy w naszym domu, często znajdziemy też meble wykonane z metalu, które mają zapewnić bezpieczeństwo przedmiotów przechowywanych w ich wnętrzu.

Zamykane szafy kartotekowe

duża szafa kartotekowaDoskonałym przykładem mebla wykonanego w pełni z metalu, który swoje zastosowanie często znajduje w biurach lub w miejscach, w których przechowywane są różnorodne dokumenty, jest szafa kartotekowa. Szafa kartotekowa najczęściej swoją budową przypomina dużą komodę z wysuwanymi szufladami. Szuflady te skonstruowane są w taki sposób, by możliwe było swobodne przechowywanie w ich wnętrzu różnorodnych dokumentacji. Duża szafa kartotekowa swoje zastosowanie znajdzie na pewno w archiwum miejskim lub w przychodni lekarskiej. W przestrzeniach tych wykorzystywane są szafy, które cechują się dużą wysokością i szerokością, dzięki czemu mogą pomieścić w swoim wnętrzu zdecydowanie większą liczbę szuflad. Każda szuflada wyposażona jest w miejsce, w którym możemy umieścić wizytówkę informującą o tym, jaki zakres alfabetyczny się w niej mieści. To, czy w jednej szufladzie szafy kartotekowej zmieścimy wszystkie dokumenty, których hasła zaczynają się na literę „a”, czy też tylko ich część, zależne jest w największym stopniu od wielkości naszych zbiorów. Miejsce na wizytówkę pozwala nam w estetyczny sposób aktualizować informacje, kiedy ulegają one zmianie. Szafy kartotekowe, najczęściej już w mniejszych rozmiarach, wykorzystywane są również w biurach, a konkretniej w dziale kadr, gdzie przechowywane są akta osobowe pracowników. Dostęp do nich mają tylko wykwalifikowani pracownicy przeszkoleni z przetwarzania danych osobowych.

Ze względu na fakt, iż każda szuflada szafy kartotekowej jest zamykana na osobny zamek, akta i zawarte w nich dane osobowe, są w pełni bezpieczne. Najczęściej szafy kartotekowe wykonywane są w taki sposób, by cechowała je ogniotrwałość. Dzięki temu nawet w przypadku pożaru, gromadzona i przechowywana przez nas dokumentacja powinna bezpiecznie przetrwać, bez konieczności jej odnawiania.