Zalety blatów kuchennych z corianu

Bardzo często wybierając blat kuchenny odpowiedni do naszych preferencji oraz pomieszczenia zastanawiamy się na jaki materiał postawić. Musi on nie tylko spełniać funkcje estetyczne, ale również użytkowe. Ważne jest, aby był odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia na jakie narażony jest  blat kuchenny każdego dnia.

Corian – materiał do produkcji blatów kuchennych

blaty kuchenne z corianuJeśli do tej pory nie obiła nam się o uszy nazwa materiału jakim jest corian, zdecydowanie powinniśmy się zagłębić w lekturę. Jest to materiał cechujący się niezwykłą trwałością. Jego faktura jest nieporowata. Składa się z 1/3 z żywicy akrylowej, a w około 2/3 z minerałów naturalnych. Dzięki możliwości łączenia różnych kolorów, możemy stworzyć niepowtarzalne wzory. Paleta kolorów obejmuje aż sto różnych barw, mamy więc w czym wybierać. Ponadto technika klejenia poszczególnych elementów zapewnia niewidoczność spoin. Co najważniejsze, jest on materiałem nietoksycznym dzięki czemu stosowany jest jako blaty kuchenne z corianu w pełni bezpieczne dla człowieka oraz żywności. Jest on materiałem łatwym w utrzymaniu, dlatego tak dobrze sprawdza się w przestrzeni kuchennej, gdzie o bałagan nie trudno. Warto jednak pojawiające się plamy likwidować na bieżąco. Wystarczy w tym przypadku zwykła wilgotna ściereczka z odrobią mleczka do czyszczenia powierzchni kuchennych. W użytkowaniu blatów wykonanych z corianu należy unikać długotrwałego wystawiania go na wysokie temperatury, dlatego też nie powinniśmy stawiać bezpośrednio na nim gorących naczyń.

Wybór odpowiedniego blatu kuchennego to nie lada wyzwanie. Zanim jednak przejdziemy do interesującej nas kolorystyki powinniśmy pomyśleć nad materiałem, który zastosujemy. Zdecydowanie w kuchni sprawdzi się corian, który pozwala na stworzenie przeróżnych form, bez widocznych łączeń pomiędzy poszczególnymi elementami. Dzięki temu unikniemy dobrze znanego nam wsiąkania wody oraz pęcznienia blatu kuchennego.